Guvbearbejdning forskønner og fornyer trægulve

Gulvbearbejdning er arbejdet med trægulve, enten i form af at lægge et trægulv eller at renovere ditto. Oftest foregår en gulvbearbejdning på et gulvværksted eller gulvsnedkeri hvor et gulv tilpasses et eksisterende trægulv eller det simpelthen renoveres fra bunden. Eksempler på en gulvbearbejdning er et trægulv hvor dele af gulvet er sanerings modent og hvor der må lægges et nyt. For i tilfælde hvor gulvet er meget gammelt kan det være svært at få et tilsvarende gulv med de samme dimensioner. Derfor er en bearbejdning af eksisterende gulvplanker eller produktion af helt nye den eneste løsning. Er dimensionerne ikke de rigtige må gulvet tilpasses hvilket kan se ved at benytte en tykkelseshøvl samt eventuelt en overfræsning samt fræsning af nyt fer og not.

Gulvbearbejdning på det eksisterende gulv

gulvbearbejdning med gulvafslibning, gulvafhøvling eller en gulvbehandling. Her kan der påføres lud, olie, voks, sæbe eller noget helt andet. Populært er hvid olie, hvid lak og hvid ludDet eksisterende gulv kan også bearbejdes hvilket ofte sker såfremt gulvet har lidt skade eller er behæftet med meget slid med ridser og hakker til følge. Det kan også være muligt at den gamle lak eller anden overfladebehandling er slidt igennem hvorfor en ny gulvbehandling må påføres. I sådanne tilfælde vil det være nødvendigt med en gulvafslibning eller en gulvafhøvling for at oprette skaderne. Ved begge disse gulvprocesser fjernes den gamle gulvoverflade så træet kommer til at stå helt ‘trærent’ uden synlige spor af gammel overfladebehandling samt ridser og hakker.

Gulvbearbejdningsprocesser

De to gulvbearbejdnings processer har hver sin måde at arbejde med trægulvet på, men henholdsvis skarpe klinker på en gulvhøvl eller sandpapir på en gulvslibemaskine. Som regel benyttes en afslibning hvilket er den blideste og mest nænsomme proces, men i tilfælde hvor dette ikke er muligt skal trægulvet afhøvles. En afhøvling benyttes såfremt gulvet har en meget kraftig og slidstærk overflade som ikke kan slibes væk. Eller såfremt det er følgende behandling på gulvet:

  • Fernis
  • Fuldmaling
  • Spartelmasse
  • Niveauforskelle
  • Skævheder
  • Dybe ridser og hakker

Her benytte den store og kraftige gulvhøvl som nærmest skræller overfladen af så det afhøvlede træ bliver til høvlspåner.